tisdag 5 maj 2009

Rabarberkompott med vit chokladmousse

(Bild från www.dn.se)

Ingredienser: till ca 10 bufféportioner
Tid: 30 minuter + kylning
Kompott:

700 g rabarber
2 ½ dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
Chokladmousse:

250 g vit choklad
2 äggulor
5 dl vispgrädde
1 krm salt

Dra av skalet på rabarbern men spara lite av det rosa om rabarbern är späd. Skär stjälkarna i några centimeter långa bitar och koka upp med vatten, socker och en delad vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljfröna. Koka några minuter och dra sedan kastrullen från plattan. Låt rabarbern kallna. - Dela chokladen i små bitar. Lägg dem i en djup tallrik och sätt den över en kastrull med sjudande vatten. Vattenångan får inte komma i kontakt med chokladen, det gör den grynig.När chokladen smält blandas den med två matskedar av grädden och äggulor. Låt blandningen svalna. - Vispa grädden så den blir krämig i konsistensen. Rör försiktigt ner chokladsmeten och salt i grädden. Skeda upp ungefär en halv deciliter rabarber i botten av ett glas eller en portionsskål. Täck med vit chokladmousse. Garnera med en ätlig blomma eller ett litet myntablad. Smala rullade rån eller chokladsticks är goda tillägg.
Desserten kan göras klar dagen före om den får stå i kylen.


Visst låter det underbart gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar